Bejelentkezés

Gyermeknap az óvodában

Idén a gyermeknap megrendezésére május 27-én került sor óvodánkban. A különleges napról kora reggel a színes lufikkal, vidám dekorációval díszített bejárat már messziről árulkodott.

Az udvaron többféle megmérettetés, ügyességi játék várta a gyerekeket, mint pl: képkereső, motorpálya, célbadobó, tojás-egyensúlyozó, labdakereső. Az állomásokon egy-egy játék teljesítését pecséttel jutalmaztuk. 

A játékos feladatok között egy kis szusszanásnyi időre Laci bácsi Hangoló előadása szórakoztatta a gyerekeket. Szárazföldi és vízi közlekedési eszközökről szóló énekes, zenés, interaktív gyerekműsor részesei lehettünk, ahol a gyerekek mozdonyvezető és hajóskapitány szerepébe bújhattak, majd a végén közös vonatozással hagytuk el az előadás helyszínét.

Az ebédhez közeledve a várva várt meglepetésre is sor került, minden csoportban egy kis ajándékkal, és fagylaltozással szereztünk örömet gyereknap alkalmából. 

Ritter Bernadett
óvodapedagógus

Május 18-án a német csoportokba járó gyerekek a „Zaubermusik”, Varázsmuzsika együttes német nyelvű műsorát tekintették meg a Kozármislenyi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával.

A műsoruk valóban varázslatos volt gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Együtt élveztük a gyerekek által már ismert és új tavaszi énekeket, közös játékokat.

Hockné Sümegi Krisztina
német nemzetiség óvodapedagógus

„TRACH TAG” német nemzetiségi népviselet napja

a kozármislenyi óvoda német nemzetiségi csoportjaiban

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (ZENTRUM.HU) kezdeményezéséhez kapcsolódva 2022. április 29-én tartottuk óvodánk német nemzetiségi csoportjaiban a „TRACH TAG”-ot. A kezdeményezés lényege, hogy egy hétköznapon vegyük fel a magyarországi német népviseletünk egy darabját és tegyünk ünneppé egy átlagos pénteket. Idézzük meg őseink emlékét és mutassuk be örökségünket a mindennapokban. Célul tűztük ki, hogy őseink népviseletét a hagyományok ápolását tovább adjuk a gyerekeknek. A szülők is aktívan részt vettek a kezdeményezésben, elhozták saját nemzetiségi népviseletüket, így az is kiderült, ki, honnan származik. Egy véméndi és egy geresdlaki német nemzetiségi népviseletet csodálhattak meg óvodásainak. Használati tárgyat, fotókat, sváb népviseleti babát és könyveket is gyűjtöttünk. Április 29-én a gyerekek felöltöttöték az óvodában található kékfestő népviseletet és együtt táncoltuk a gyerekek által ismert és kedvelt nemzetiségi dalokat. Óvodásaink nagyon élvezték ez a hetet, gazdagodtak a hagyományőrzés szépségeivel.

A népviselet szimbólumhordozó jelleggel bír, használati szerepén túl jelzi viselőjének nemzeti hovatartozását, életkorát. Óvni kell, tovább örökíteni, büszkén viselni! 

Till Ágnes
német nemzetiségi óvodapedagógus

„A zene az kell,

 mert körülölel.”

Több éves kihagyás után ma ismét ellátogattak hozzánk a Kozármislenyi Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

Zenés foglalkozásukon megmozgattak és énekre buzdítottak kicsit és nagyot. A mozgással, tánccal kísért foglalkozáson imitáltuk az esőt, előcsalogattuk a Napot, lepkét reptettünk, báka-bálon voltunk és közösen mulattunk. Bemutatták a különféle hangszereket és meg is szólaltatták azokat. Külön öröm számunkra, hogy régi óvodásaink zenéltek, zongoráztak, csellóztak, invitálva a gyerekeket a zene világába.

A játékos, zenés délelőttnek még lesz folytatása, ahol más hangszereket is megismerhetnek az óvodás korú gyerekek. Már nagyon várjuk!

Rónáné Horváth Szilvia
óvodapedagógus

Óvodánkban lehetőségünk volt betekintést nyerni a gyerekeknek a méhek életébe. Az egyik apuka kezdeményezésére a gyerekek megismerkedhettek a méhek munkájának fontosságával. A tornateremben egy kivetítőn megnézhettünk egy filmet, amelyben bemutatták, hogyan gyűjtik össze a méhek a virágport és hogyan lesz abból méz. Érdekesség volt, hogy ki, milyen szerepet tölt be ennél a feladatnál, hallhattunk a méhek családjáról, a méhkirálynőről és a dolgozó méhekről. A gyerekek felpróbálták a méhész kalapját, ami védelmet nyújt a csípések ellen. A kisfilm után megnéztük a virágport, ami olyan sokszínű, mint a virágok. A kaptárba is betekintettünk, ahol fényképen lehetett megkeresni a méhkirálynőt. A csoportszobába ajándékokkal térhettünk vissza. Minden kisgyermek kapott egy kis mézkostolót és egy színező füzetet, amit örömmel kezdtek el kiszínezni.

Köszönjük Fuchs Marcus apukájának a méhészettel és a méhekkel való ismerkedést, igazán tartalmas, hasznos program volt!

 

Sziebert Lívia
óvodapedagógus

Hivatkozások