Bejelentkezés

Az elkészült ágyásokba október végén „tél alávetés” módszerrel ültettünk zöldségeket és fűszernövényeket. A vetéssel nem kell tavaszig várni, sok mindent már ősszel el lehet ültetni. Ez a módszer, ahogy a neve is mutatja, a vetés időpontját jelzi, azaz ősz végén történik a magok föld alá helyezése szabadföldi ágyásokban. Ennek eredménye, hogy tavasszal már elég korán elkezdenek fejlődni, így a tavasszal vetett társaikhoz képest hamarabb lesz termés. Hidegtűrő zöldségeket ültettünk, így borsót, répát, spenótot, metélőhagymát. Fűszernövények is lettek ültetve: levendula, menta, rukkola.

Télre szalmával takarjuk be a veteményest, és izgalommal várjuk, hogy tavasszal mi bújik ki a földből.

 

Óvodánk 2016 óta Zöld Óvoda.

Nevelőtestületünk elkötelezett a környezettudatos magatartás megalapozásában. Folyamatosan fejlesztjük, gazdagítjuk óvodánkat, hogy a gyerekek olyan környezetben nevelkedjenek, melyben a sokoldalú harmonikus fejlesztésük aktívan, tevékenyen, élményközpontúan valósul meg.

Udvarunkban folyamatosan bővítjük és újítjuk a játékokat. A szülők is aktív részesei ennek a folyamatnak, és összefogásuk eredményeként egy mezítlábas ösvénye is lett az óvodának.

Mindig szerettük volna, ha egy kiskert kialakításra kerül, így nagy örömmel töltött el minket, mikor lehetőség adódott egy szakmai továbbképzésre pályázni, amit az Iskolakertekért Alapítvány hirdetett meg. A pályázati jelentkezésünket elfogadták, így intézményünk egy dolgozója részt vett egy 30 órás akkreditált képzésen.

Óvodakerti alapok - továbbképzés ökológiai szemléletű óvodakertek kialakításához és működtetéséhez címen.

A képzés sikeres elvégzése után szakmai segítséget és eszköz csomagot is kaptunk, melyek segítséget nyújtanak az első lépések megtételéhez.

Az eszköz csomag megérkezett, és a komposztáló is fel lett állítva. Következő lépés a mentori helyszíni felmérés, a kert helyszínének megválasztása és a kert kialakítása.

Ki lett építve egy kerti csap is, mely az öntözéshez fontos. Szülői segítséget kértünk egy szerszámtároló beszerzéséhez, mely a kiskert mellett lesz majd felállítva.

 

Hivatkozások